MEZOPOTAMYA EKOLOJİ HAREKETİ

İLKELER, İŞLEYİŞ ve HEDEFLER

Nisan 2016’da 1. Kongrede kabul edildi

İLKELER:

  • Yeryüzü bir bütündür, egemen güçlerce bölünüp, sınırlandırılamaz. Yukarı Mezopotamya’da coğrafik bir oluşum olan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, yaşanan ekolojik yıkım ve sömürüye karşı tüm yeryüzü canlılarıyla ortak ve çoğulcu mücadeleyi benimser.
  • Erkek egemen sistemin mitoloji, din, felsefe ve bilimcilik ideolojileriyle hiyerarşi ve tahakkümü derinleştiren zihniyetine karşı; kadın-erkek, doğa-toplum, kır-kent, yöneten-yönetilen, özne-nesne, akıl-duygu, ruh-beden gibi sıralanan karşıtlıklarla mücadele eden, demokratik, komünal, ekolojik, ekonomik ve kadın özgürlükçü toplum paradigmasına dayanır.
  • Devletçi iktidarcı sistemin merkeziyetçi, milliyetçi, cinsiyetçi ve bireyciliği körükleyen kavramsal ve kurumsal yapılarına karşı mücadeleyi, ekolojik toplum mücadelesi olarak görür. Farklı kimlik, kültür ve inançların özgürlüğünü, özerk örgütlenmelerini demokratik ulus, konfederalizm ve demokratik özerkliğin temeli sayar.
  • Endüstriyalizmin kanserli yapılarıyla sardığı kapitalizm kentlerine karşı, yerleşik yaşam birimlerini ekolojik birimler olarak tanımlar; doğrudan demokrasinin özyönetim ve özgür yaşam alanları olarak eko-kentleri geliştirmeyi, yerel, yerinden ve özerk örgütlenmelerini savunur ve mücadelesini verir.
  • Ekolojik sorunları paradigmasal düzeyde ele alır, yerel olduğu kadar küresel çözümler üretmeyi ekolojik varlığımız ve geleceğimiz açısından hayati görür. Bunun için zengin ekolojik örgütlenmeleri, ekoloji hareketini örgütleyerek halklar arası ekolojik ağları, toplumsal ve eylemsel bilincin ekolojik boyutunu geliştirir
  • Mezopotamya Ekoloji Hareketi demokratik ekolojik kadın özgürlükçü paradigma temelinde örgütlenir, mücadelesini ve çalışmalarını bu perspektifle yürütür.
  • Toplumun yaşam alanlarının düzenlemesinde temsili demokrasinin yetersiz olduğunu belirtir, yerelin kendini yönetmesi için meclisler ve komünler kurulmasını ve bu meclislerde doğrudan demokrasi ilkelerinin uygulanmasını savunur.
  • Ekolojik bilincini, ahlaki ve politik toplumun temel bilinci alarak görür. Bu bilinçle doğayla uyumlu bir ilişki geliştirir. Ekolojik felaketin temelinde insanın insan üzerindeki tahakkümcü düşünceyi görür, ona göre herkesin eşit ve özgürce yaşayabileceği toplumsal inşayı amaçlar.
  • Nasıl insan hakları varsa, diğer tüm varlıkların da tür veya çeşitlerine göre hakları vardır. Ekoloji Hareketi kapitalist modernitenin toprak, su ve havayı istediği gibi işleyip metalaştırmasına, daha çok kar etme uğruna yok etmesine, insanları üretimden koparan her türlü sosyal, siyasal, ekonomik planlarına ve uygulamalarına karşı durur. Dolaysıyla tüm canlıların yaşam haklarının savunucusudur.
  • Doğrudan demokrasinin uygulandığı, doğa ile uyum içinde yaşayan, temiz enerji kaynaklarından kendi enerjisini üreten ekolojik yaşam alanları kurulumunu teşvik eder. Var olan yaşam alanlarının ekolojik bir hale dönüştürülmesi için yapılan tüm çalışmaları destekler.
  • Yeryüzündeki canlı ve cansız her türlü varlığı ‘kaynak’ olarak gören, kâr elde etmeyi merkeze alan anlayışa karşı çıkar. Günümüz medeniyetinin doğayı nesneleştiren algısının yerine doğa ile insanın uyum içinde yaşayacağı ekolojik temelli yaşam koşullarını ortaya koymak için çalışır. Bu uğurda ortaya konan öneri ve eylemsellikleri destekler.
  • Savaşın çevre üzerindeki yıkımını teşhir eder. Ekoloji Hareketi savaşsız bir dünya için mücadele eder. Barışçıl çözümü esas alan diplomasiyi geliştirir.
  • Cinsler arası tarihsel baskının karşısındadır. Cinsler arası hiyerarşik, ayrımcı toplumsal rollerin yeniden üretilmesine karşı mücadele yürütür.
  • Açlığı ve yoksulluğu derinleştiren yardım etme mantığı yerine, üretime dayalı, komünal ve dayanışmacı ekonomi modellerinin gelişimi için çalışır.
  • Tarımda üretimi zaman içinde kısırlaştırıp küresel şirketlere bağımlı kılan devasa büyüklükteki monokültür (tektip) tarım anlayışına ve GDO’lu tohum ekimine karşıdır. Tarımın çeşitliliği ve sürdürülebilirliğinin yaşam için gerekli olduğunu kabul eder ve bu çeşitliliğin devamı için doğal tarımsal modelleri destekler.
  • Yerel tohumların çoğaltılması ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütür.
  • Doğayı tahakküm altına almayan küçük ve orta çaptaki tarım ve hayvancılığa dayalı üretim modellerini koruyup destekler.
  • Kentlerin kontrolsüz büyümesine, kentsel dönüşüme, toki tarzı modellere karşıdır. Kapitalist zihniyetle tasarlanmış planlamalara alternatif olarak kentlerin ekolojik temelli ve yerinden dönüşümü için çalışır. Kendine yetecek kentler oluşturma yönünde mücadele yürütür.
  • Kırsal yaşamı tehdit eden kentleşme modellerine karşı kır ve kent arasındaki dengeyi koruyacak modelleri destekler; kır ve kentlerde komünal örgütlenmeyi esas alır.
  • Toplumsal ve ekonomik dokuyu bozan tekelci yapılara karşıdır. Kâr etmeye ve rekabete dayalı endüstriyel kullanımı reddeder. Toplumsal ihtiyacı karşılama amaçlı eko-teknolojiyi geliştirir. Ekolojik dengeye dayanmayan her türlü üretimi reddeder.
  • Enerjiyi tekelleştiren her türlü yapıya, kuruma, oluşuma karşı durur. Herkesin ulaşabileceği ve kullanabileceği yenilenebilir alternatif teknolojilerin gelişimini destekler. Enerji politikalarında tasaruffu esas alır.
  • Avrupa merkezli pozitivist düşünce yapısına eleştirel yaklaşır. Kadim kültürlerin çözüm yöntemlerini önemser. Bilginin çok merkezli olmasını savunur.
  • HES’lere, barajlara, termik, nükleer santrallere; kaya gazı, maden, kum ve taş ocaklarına karşı durur.
  • Yerleşim yerlerinin demografik yapısına müdahaleleri engellemeye dönük mücadele yürütür. Merkezi ve yerel yönetimler tarafından çevreye, tarihsel doku ve toplumsal hafızaya zarar verebilecek tüm planlama ve uygulamalara karşı çıkar.
  • Ekoloji bilincini yaymak için çalışmalar yürütür. Ekoloji akademileri, dergileri, tv ve radyo programları; forum, konferans, panel, mahalle toplantılarıyla bu bilinci toplumsallaştırır.
  • Koruyucu hekimlik ve doğal tıp konularında çalışmalar yürütür.

İŞLEYİŞ:

  • Ekoloji Hareketi için her birey değerlidir. Toplantılarda veya mail, telefon gibi iletişim araçları yoluyla sunulan her düşünce, görüş veya çözüm önerisi, öneriyi yapan kurum kuruluş veya bireyin kimliğine bakılmaksızın önemsenir, gündemleştirilip tartışmaya açılır.
  • Çalışmalar, Yukarı Mezopotamya merkezli olsa da ülke ve coğrafi sınırlar önemsenmeden yürütülür. Ekoloji Hareketi bireysel katılımcılar, kolektifler, dernekler, kooperatifler, sivil toplum örgütleri, sosyal hareket, kurum ve kuruluşlardan oluşur. Katılımcılar kendi iradeleri ve istekleriyle Ekoloji Hareketine katılırlar.
  • Katılımcılar arasında önem sıralaması yoktur. Tüm kararların mutabakatla alınmasına önem verilir. Ancak gerektiğinde kararlar çoğunluğa uyularak alınır.
  • Konuyla ilgilenen fakat ağın bileşeni olmayan kurum, kuruluş, dernek, kooperatif, sosyal hareket ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla gerektiğinde işbirliği ve dayanışma içerisine girilir.
  • Tüm çalışmalar şeffaf sorgulanabilir ve toplumsal ekoloji temelinde yürütülür. Tüm konular ve görüşmeler şeffaflık ilkesi temel alınarak, toplantılarda ve oluşturulacak mail grubunda konuşulup, tartışmaya açılacak ve deklare edilecektir.
  • Mezopotamya ekoloji hareketi meclisi, yürütmesi ve komisyonları iki yılda bir yapılan genel konferansta Mezopotamya ekoloji hareketi meclisi tarafından seçilir. Hareketin meclisi il konferanslarında eş temsiliyete göre seçilen delegeler içinden seçilir.
  • Mezopotamya ekoloji hareketi bünyesinde diplomasi, bilgi paylaşımı, basın-yayın, örgütlenme ve hukuk komisyonları oluşturulur.
  • Mezopotamya ekoloji hareketi meclisi ve diğer organları eş temsiliyete göre şekillenir. Mezopotamya ekoloji hareketi eş sözcüleri koordinasyon tarafından seçilir, altı ayda bir değişir, meclis yılda bir seçimsiz olmak üzere iki yılda bir seçimli konferansa gider.
  • Konferanslarda uygulamaya dönük kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılır. Planlamaların uygulamaya konmasından Mezopotamya ekoloji hareketi koordinasyonu sorumludur.

Uygulamalar (Hedefler):

  • Yapılan ve yapılması planlanan barajlarla, insanların, birçok endemik bitki ve hayvanların doğal yaşama sahasını yok edenlere, bu yolla iklimi değiştirip Mezopotamya’yı çölleştirenlere, doğayı yok etme pahasına maden sahası açma, havayı kirletme, toprağı kısırlaştırma gibi yaşam alanlarını yok eden kurum kuruluş ve organizasyonlara karşı yurt sevgisinin gerekliliğini yerine getirmek örgütlenmek, dayanışmak ve etkili protesto yöntemleri geliştirmek.

Ekoloji hareketi, kapitalizmin dayatmalarına karşı alternatif çözümleri üretip destekler bu açıdan:

  • Eğilmek kökeninden türetilen, kişinin kendine hatta anadiline yabancılaşmasına dayalı yarışmacı, paralı eğitim sistemini toptan ret eder. Karşılıklı bilgi paylaşımının olduğu kişinin ilgilerini ve eğilimlerini önemseyen özgürlükçü güler yüzlü bir öğrenimi destekler. Bu amaçla üretilmiş öğrenim projelerin gerçekleşmesi için alanlar yaratılır ve kaynak oluşturulur.
  • Paraya göre hizmet ilkesiyle örgütlenmiş, hastalığı öteleyip ilaca yeni hastalıların oluşmasına neden olan Sağlık sistemi yerine. kökeni belli hormonsuz yiyecek ve içecekleri tüketip; temiz bir çevrede doğa ile etkileşime girerek hastalığın minimuma indirildiği bir hayatı destekler. Hastalığa yan etkileri en aza indirecek doğal bitkisel çözümlerde üreten. Hastanın moralini yükselten hastanelerde güler yüzlü sağlık çalışanlarının hastalarla birebir insani iletişime girdiği hastanelerin projelendirilip yapılmasını destekler. (Doğal, sağlık, alternetif tıp modelleri ile ilgili madde)
  • Her türlü hastalıklara davetiye çıkaran beton yapıların insani olmadığını savunur. Ekolojiyle uyumlu ucuz malzemeden yapılma insanoğlunun barınma sorununa pratik çözümler üreten ekolojik mimariyi destekler. Bu tarz yapıların ve yaşam alanlarının oluşturulması için projeler üretir, belediyelere, sendikalara ve çeşitli meslek örgütlerine önerilerde bulunulur. Çeşitli yapı kooparatifleri kurmayı teşvik eder ve örgütler. Modern devletin ve kapitalizmin kentsel dönüşüm planlarına ekolojik çözüm önerilerinin ve projelerinin oluşturulmasını desteler
  • Ekolojik tahribata neden olmayacak, canlıların yaşam alanlarını tehdit etmeyen yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını destekler gelişimi ve yaygınlaşması için caba sarf etmek.
  • Toplumsal araştırmalar yaparak tek tipleştiren modern toplumun maskesinin altındaki dışlamayı ifşa etmek. Çok dinli ve çok dilli Mezopotamya tarihini gözler önüne sermek bizi ‘diğerine’ karşı tahammülsüzleştiren sebepleri etkisizleştirmek.
  • Yoksulluğa karşı ekolojik mücadele yöntemleri tasarlamak, projelendirmek ve uygulama alanlarının açılmasını teşvik etmek.
  • Ekoloji Hareketi toplulukların ve bireylerin yaşadıkları alanları doğrudan yönetmesi gerektiğine inanır. Bunun için sokaklarını, köylerini, Mahallerini yaşam tarzları ve ihtiyaçları doğrultusunda yönetmeyi amaçlayan insanların meclisler kurmasını gerekli bulur ve destekler.
  • Mezopotamya’da insan-doğa ilişkisini göz ardı etmeyen yeni bir belediyecilik anlayışının gelişmesini destekler. Belediyelerin, başka bir imar, başka bir öğrenim, yeşil alan, enerji üretimi, bilim, Hastane anlayışının gelişmesi için çaba sarf etmesi gerektiğini savunur.
  • Belediyelerin ilgili birimlerinin Ekoloji Hareketi ile birlikte çalışmasını gerekli görür ve destekler.
  • İnsanların temiz su, barınak, temiz hava ve doğal yiyecekle beslenmelerini temel hak olarak görür. Tüm bu konularda çözüm üretir. Kirletilen hava, su ve toprak için mücadele eder kendine özgü eylem yöntemleri geliştirir.
  • Ekoloji enstitüsünün kurulması için çalışmalar yürütür. Ekoloji eğitimleri ve ekolojinin okullarda okutulması için çalışmalar yürütür.